Loading

Бисер Боянов от фондация "Васил Левски-Дякона" дари шефа на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон с копие от Летнишкото тракийско съкровище

Президентът на фондация "Васил Левски Дякона" Бисер Боянов подари копие от Летнишко тракийско съкровище на предсетателя на ФЕКГ Хенри ван дет Кроон. Поводът за този подарък е за неговата кръгла годишнина , както и благодарност към жеста на барона на Нидерланската корона и президент на ФЕКГ , да дари получените от него медали , ценни експонати на медалиерното изкуство На Перник.
Дарението се прави на Окръжния исторически музей, като с това се слага началото на музей на фестивала "Сурва" . Шефът на ФЕКГ остана приятно изненадан от вниманието на шефа на патриотичната фондация . Подаръкът включваше копие на част от тракийското съкровище поставено в луксозна синя плюшена кутия , както и картичка с изображението на конника ловец , който е убил вълкът и се готви да убие изправената пред конника мечка. Освен това , Боянов подари и луксозен каталог на тракийските съкровища , открити по нашите земи , както и луксозен настолен календар . Подобен календар получи президента на ФЕКГ Аруба и член на ФЕКГ Нидерландия госпожа Марция Стампер, както и други чуждестранни представители .

" Конникът - ловец" е копие на Летнишкото тракийско съкровище и е част от 30 + 19 апликации на конска юзда , които заедно с други конски амуниции са от 4 век преди н. е. , намерени в Летница , Ловешка област . Осем от тези апликации изобразяват Тракийския конник .

За фестивала "Сурва" 2010 , след като барон Хенри Фердинанд ван дер Кроон награди от името на ФЕКГ Бисер Боянов със златен медал , получи подарък копие от уникалната тракийска находка "Маската на Терес" в луксозна дървена кутия , с червена плюшена обшивка отвътре , керамична бъклица и дървена пластика на "Граовец" .

По - късно зам.. кмета Елинка Никифорова и шефа на КИЦ Кирил Манов , са изразили задоволство от изявата на патриотичната фондация, разказа Бисер Боянов за zapernik.com
www.news.zapernik.com/414036.html