Loading

Премиерът Марин Райков разговаря с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Не можете да ползвате тази форма, защото нямате инсталиран/активиран JavaScript във Вашия браузер.

"Част от българите днес преминават в един труден период в социално отношение и някои от тях се поддават на отчаянието, но трябва да запазим надежда, трябва да гледаме напред и всички заедно да се опитаме да излезем от тази ситуация.” Това каза министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков след среща днес с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Двамата разговаряха на четири очи в сградата на Русенската митрополия.

„Днес с Вас обсъдихме редица въпроси, свързани със състоянието на нашата страна и държа да Ви благодаря за окуражителните думи”, каза след срещата премиерът. Пред патриарха г-н Райков обясни, че днес е първият работен ден на правителството и тази сутрин е споделил с президента Росен Плевнелиев, че има намерение да посети Негово Светейшество, за да го помоли за благословия.

„Бих искал да Ви благодаря и аз господин министър - председател, защото още в първото си слово към сънародниците изразихте желанието си да бъдете инициатор и осъществител на редица важни мероприятия, които да внесат по-голямо спокойствие и сигурност в сърцата на българите и особено на тези, които силно страдат”, каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Той призова българите да се борят със себе си, „защото победата над себе си е най-сладка.” „Смъртта в гроба, пръстта на гроба нищо не може да ни помогне, така ние нарушаваме най-главната заповед на Бога и на Господа Исуса Христа - да любите един другиго и да се жертвате в любовта като жертвослужение на ближния, а не като жертва от липса на надежда", заяви още патриархът.

В контекста на Великденските пости Негово Светейшество посъветва сънародниците ни да се молят, защото човек е пратен на земята, за да се усъвършенства, а не да се унищожава по какъвто и да било повод. „Пожелавам успех на всички, които имат доброто намерение да се борят със себе си, когато грешат и да тържествуват, когато побеждават", добави патриарх Неофит.

В Русе министър – председателят поздрави и българските католици с избора на новия папа Франциск.